wakeboard.nu

Tips och tricks

Hem > Tips och tricks

Wakeboard – tips för dig som åker

Oavsett om du precis har börjat åka eller om du har åkt ett tag finns det alltid bra tips som du kan använda dig av för att utvecklas och bli bättre. Ett vanligt misstag hos nybörjare är bland annat att ställa sig upp alldeles för fort eller att inte böja benen tillräckligt mycket. Här listar vi våra bästa wakeboard-tips som gör dig till en bättre åkare.

Olika tekniker

När du åker wakeboard kommer du att ha på dig bindningar, även kallade boots. På grund av dessa kommer du inte att kunna stå felaktigt, eftersom bindningarna är fast på brädan. Här står du med fötterna sidledes, på samma sätt som om du skulle åka snowboard. Vikten ska vara centrerad mellan båda fötterna och benen ska vara lätt böjda.

Teknik för att komma upp ur vattnet

I början kan det vara extra svårt att komma upp på en wakeboard, men tekniken ser egentligen densamma ut oavsett om du är nybörjare eller erfaren. Här är det viktigt att du kommer ihåg att styrkan ligger i benen och därför ska du använda dig av dessa mer än att försöka dra dig upp med händerna. Benen ska vara uppdragna nära bröstet och brädan ska alltid vara placerad framför din kropp. Du ligger sedan med kroppen bakåtlutad för att därefter kunna ta dig till huk och sen till stående position.

Wakeboard hopp

Det finns mängder med olika hopp och tricks som du kan lära dig att utöva på din wakeboard. De enklaste tricksen som du kan komma igång med är bland annat “cross the wake” och vanliga hopp där du lyfter från vattenytan. Andra populära tricks och hopp är bland annat Surface 180, Ollie och Tail Grab. Det är viktigt att du börjar försiktigt och att du övar mycket för att lyckas.

Vad behövs för båt?

Wakeboard är något som du kan åka bakom de allra flesta båtar, förutsatt att båten kan komma upp i minst 15 knop. Det är nämligen båten styrka som avgör hur lämplig den blir. Du kan använda dig av en vanlig motorbåt, men det fungerar även bra med “riktiga” wakebåtar såväl som daycruisers. Det viktigaste är således att ha koll på båten kraft och inte på modell eller utseende.

Så ska du köra

Det finns egentligen inga regler för hur du ska köra när du drar en wakeboard. Du kan köra rakt fram och svänga allt efter åkarens egna önskemål och behov. När det kommer till hastighet rekommenderas 15-20 för en vuxen person, medan det för barn räcker med 10-11 knop.

Tips på bra videos om wakeboard

I den här filmen kan du som nybörjare få riktigt bra knep på hur du kommer upp på din wakeboard när du befinner dig i vattnet.
Lär dig att åka wakeboard med dessa 3 smarta knep.
Snabbt sätt att komma igång med “Wake jumps”.