wakeboard.nu

Köpa wakeboard

Hem > Köpa wakeboard

Köpa Wakeboard

När du ska köpa wakeboard finns det många saker som är viktiga att tänka på. Till att börja med måste du bestämma dig för om du ska åka i en park eller om du ska åka bakom en båt. I många fall går det bra att använda parkbrädor bakom båtar också, men de är oftast dyrare att köpa.

Vilken typ av bräda ska jag ha?

Det finns olika typer av brädor att välja mellan. När du ska välja bräda är det dock viktigast att du tänker på din längd såväl som vikt. Är ni flera som ska dela på brädan behöver ni utgå från den åkare som är tyngst. På marknaden kan du hitta allt från Kontinuerlig rocker, 3-stegs Rocker, Abrupt Continuous Rocker och Hybrid Rocker som är en kombination av flera olika typer av brädor.

Hur väljer jag?

Det kan vara svårt att veta vilken wakeboard som passar dig bäst. Är du nybörjare bör du köpa en wakeboard som är så lätt och förlåtande som möjligt. Du bör även fundera på hur lång bräda du ska ha och ställa dig en extra gång på vågen för att ta reda på din vikt. Tycker du att det är knepigt rekommenderar vi att du tar hjälp av professionell personal i en wakebutik.

Hur lång wakeboard ska man ha? / storlek på bräda

Hur lång bräda du ska ha beror helt och hållet på hur mycket du väger. 

Vikt under 45 kilo: Välj en bräda på max 130 centimeter.

Vikt på 40-68 kilo: Välj bräda på 130-134 centimeter.

Vikt på 58-81 kilo: Bräda med längd på 135 och 139 centimeter.

Vikt på 77-113 kilo: Satsa på en bräda på 140-144 centimeter. 

Vikt på 90-124 kilo: Bräda längre än 144 centimeter.

Wakeboard – paket

Vad som ingår i ett paket när du ska köpa wakeboard varierar beroende på vilken butik och tillverkare du väljer. Det vanligaste är att ett paket för nybörjare består av en bräda, samt inserts-gängor och bindningar/boots. Väljer du ett paket för proffsåkare ser utrustningen oftast likadan ut, men skillnaden är att brädan är mer avancerad och klarar andra typer av tricks.

Hur lång lina ska man ha?

Hur lång lina du behöver beror vanligtvis på hur du väljer att åka – bakom en båt eller i en park. För de flesta fall räcker det gott och väl med en lina som är maximalt 14 meter för att inte riskera att missa vågen. Åker du däremot bakom en riktig wakebåt är en lina på 20 meter helt okej.

Vilka olika handtag finns?

Majoriteten av alla linor som säljs till wakeboard kommer redan med ett färdigt handtag. Handtagen kan vara utformade på olika sätt, t.ex. vara både raka och mer böjda. Det som gäller för alla är att handtagen är utrustade med en greppvänlig yta som gör att de inte glider ur dina händer när du blir våt. Välj gärna ett bredare handtag så att du inte tröttar ut händer och armar lika mycket.

Bindningar

För att du ska vara säker på att din wakeboard kommer till så stor användning som möjligt bör du även fundera på valet av bindningar när du ska köpa wakeboard. Här får du fokusera på funktioner och passform, men även på flexibilitet.

Våtdräkt

Det finns flera olika typer av våtdräkter att välja mellan. Vissa har kortare armar och ben och är främst framtagna till sommaren, medan du hittar helkroppsdräkter som håller dig varm i kallare väder. Utgå från din egen vikt när du ska välja våtdräkt, där 63-73 kilo motsvarar storlek S.

Flytväst

Det är viktigt att du använder dig av en flytväst när du ska åka wakeboard. Satsa på en flytväst som är specifikt framtagen för ändamålet, eftersom de är nättare i design och mycket bekvämare att bära. När du ska välja bör du utgå från den kroppsvikt som du har.

Hjälm

Den klassiska wakeboardhjälmen liknar de skate-hjälmar som vi är vana att se. Vissa är även utrustade med en skärm och ordentliga skydd för öronen. Det är viktigt att du väljer en hjälm i rätt storlek. En hjälm som är för stor eller för liten kan göra mer skada än nytta vid en eventuell smäll.

Skötsel av utrustning

För att din wakeboard och din utrustning ska hålla sig fin och fräsch är det viktigt att du tar hand om den på rätt sätt. Låt inte hjälm och våtdräkt ligga slängda på golvet eller i en fuktig ryggsäck, utan skölj av och låt torka innan du förvarar. Det är viktigt att även tvätta våtdräkten och brädan med rent vatten för att förhindra att bakterier och alger sitter kvar.