Lär dig stå på din bräda

För dig som precis startat med wakeboarding och vill veta de smidigaste sätten att ta dig upp på brädan, läs vidare.

Det går att ta sig upp på olika sätt, antingen med brädan framför dig i vattnet, under dig i vattnet, från bryggan eller med en hoppstart. Att lära sig dom är en sak, men att bemästra dessa kommer göra dig till en mycket bättre åkare.

Från vattnet med brädan framför dig
Detta brukar vara, för de flesta, det enklaste sättet att komma upp på brädan när man ska åka första gången. Stoppa i fötterna i bindningarna på land/bryggan, det är lättare. Är det ändå svårt, använd lite såpa. GLÖM inte att verkligen tvätta bort skummet från bindningarna för att hålla dig säker. Flytvästen ska självklart vara på, förutom att rädda ditt liv så underlättar den starten då du ej själv behöver hålla dig flytande.

När du ligger i vattnet, slappna av och låt brädan flyta framför dig, viktigt är att inte försöka vrida den så nosen är mot båten. Håll dina ben böjda och ha knäna så nära bröstet som möjligt och armarna spikraka mellan knäna.

När båtföraren börjar gasa, slappnar du av i benen så du trycks ihop, låter armarna vara raka och lutar dig lite framåt så du hamnar sittandes på huk ovanpå brädan, istället för bakom den. Lås blicken mor båten och vrid inte brädan än. Sitt kvar tills du känner att du har bra kontroll. Res dig upp under kontroll och vrid brädan så nosen pekar mot båten. TITTA INTE NER I VATTNET!

Två vanliga fel nybörjare gör är att ställa sig upp för tidigt (det är då man tappar balansen) och att man trycker brädan framför sig istället för att sätta sig på huk ovanpå den, det som vi förklarat med att luta dig framåt, gör man inte det blir det olidligt tungt att hålla i. Ett tipps, pröva på land! Låt en polare dra i linan medan du håller i handtaget och koncentrerar dig på att sätta dig på huk innan du reser dig.

Från vattnet med brädan under dig
När du fått till känslan att starta med brädan framför dig, kan du testa med den under dig. Börja med att trycka ner brädan under dig. Använd dig utav armarna för att hitta balansen men när båten börjar dra så MÅSTE du hålla i med båda händerna i handtaget för att orka. Låt armarna vara raka och böj lite på benen när du börjar åka. Res dig först när du är ovanpå vattenytan! Det är viktigt att ha brädan liteframför dig i starten så du inte får för mycket framåtvikt. 

Från bryggan
I Sverige är det inte så ovanligt att vattentemperaturen ligger under det man vill. Det kan därför vara skönt att starta från bryggan för att slippa det kalla vattnet. 

Sätt dig på bryggkanten med brädan på och linan fastsatt i båten. När båten börjar dra hänger du bakåt en aning för att parera rycket. Ha benen och armarna smått böjda för att underlätta lite för dig. Viktigt för båtföraren ser till att linan är sträckt innan den drar på för fullt, annars kan du få ett riktigt obekvämt ryck i linan för armarna.

Hoppstart
Detta är den snyggaste och stilrenaste starten du kan göra. Ställ dig med brädan på, nära bryggkanten. Ha bröstet och tårna pekandes mot båten och linan löpa längs vattnet ut till båten. Båten ska puttra ut från bryggan och dra på för fullt strax innan linan är helt sträckt. Samtidigt som linan blir helt sträckt hoppar du ut i luften och vrider bräden mot båten(det är inte så jobbigt som det låter, den vrider nästan av sig själv). Det kommer ett litet ryck för du landar på vattnet eftersom du hoppar innan linan är sträckt. Håll därför armarna lätt böjda så håller du dig i lättare vid rycket. 

Ett tipps är att hålla handtaget med en hand och linan med den andra, cirka en till en o en halv meter in. När linan i vattnet sedan sträcks ut släpper du linan och tar tag i handtaget med båda händerna. Ropa samtidigt till båtföraren att den ska dra på och hoppa därefter. Det hjälper er med timingen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

elva + 7 =